Dunjackor från Boomerang sedan 1979
Vår skandinaviska miljö bidrar till att vi har blivit extra intresserade av att klä oss varmt och funktionellt, men samtidigt med en skandinavisk enkel elegans
1979Två av våra mest klassiska och älskade dunjackor heter Alexandra för henne och Alex för honom. Jackorna har sitt ursprung i de första dunjackorna som lanserades 1979 och har över säsonger uppdaterats i material, passform och detaljer.
Resultatet är välsittande jackor med moderna siluetter – som samtidigt står emot de tuffaste polarvindar. Alexandra och Alex har värmeisolerande egenskaper och vattenavvisande yttertyg som gör dem oumbärliga i många olika väder och klimat.
Det är skillnad på dun och dun. Dunets kvalitet beror framför allt på två saker, dels andelen dun i förhållande till mängden fjäder, dels vilken renhetsrad dunet har. Mängden dun är viktig eftersom dunet isolerar bättre än fjäder. Varje dun är nämligen uppbyggt av tredimensionella fiberkluster där det bildas små luftrum. Det är dessa utrymmen av fint inkapslad luft som isolerar mot kyla.
Det betyder ju högre andel dun din jacka innehåller desto varmare är den. Eftersom Dunet dessutom har mycket hög bärighet, så kallad filling power, fyller det plagget utan att väga något, vilket innebär att din jacka inte bara blir varmare utan också lättare.
Till skillnad från dun har fjädern en platt konstruktion. Här bildas inga luftrum och därför har den inte samma goda isoleringsförmåga. Men fjädrarna spelar ändå en viktig roll i ditt dunplagg. Om andelen fjäder understiger 10 % faller dunet i jackan ihop. Därför anses 90 % dun och 10 % fjäder vara den ideala fördelningen. Dunets renhetsgrad bestäms i syretal och grumlighet och dunet i Boomerangs jackor klassas enligt amerikansk standard som "superclean".
UrsprungDunets ursprung är viktigt för oss och våra användare vilket innebär att du kan vara helt säker på att dunet i våra dunprodukter kommer från fåglar som behandlats väl – det betyder ett totalförbud för levande-plockning och att vårt dun är en biprodukt från livsmedelsindustrin