Tillagd i varukorgen

Erbjudande: Handla för minst 2 000 kr – Få en necessär!

|

Vår vision

Boomerangeffekten

Klädvård

Stickad i Sverige

Vår guide till Oxfordskjortan

Email: kundservice@boomerang.se

Telefon: 08-598 92 200

Vår vision /

Klädvård

Klädvård

En lång vänskap


Dina Boomerang-plagg är gjorda för att hålla länge. Klassisk design, hög kvalitet och gediget hantverk ger kläder som klarar tidens test och överlever kortsiktiga trender. Men även premiumplagg kan slitas ut för tidigt om du inte tar hand om dem. Läs våra bästa tvättråd och tips på hur dina kläder ska hålla längre.


Varför vädra kläder?


Att tvätta mer sällan saktar ned slitaget på färger, fibrer och åldrandet av dina kläder. De flesta plagg behöver bara luftas, vädras, vila och skakas ordentligt. Många fläckar kan behandlas utan att hela plagget behöver tvättas. Det är inte ohygieniskt. Det är ansvarsfullt för både tvättkorgen, plånboken och framförallt miljön.


Hur tar jag bort fläckar?


Om du får en fläck på kläderna, så behandla den omedelbart. Naturmaterial som bomull, linne och ull absorberar ofta mycket vilket innebär att ju längre du väntar, desto svårare blir det att få bort fläcken.


Tyvärr finns det ingen universalbehandling för hur du tar bort fläckar på dina kläder men flera råd finns att googla, både gamla beprövade och nya för att på bästa sätt behandla din särskilda fläck du fått på ditt plagg.



Varför skall jag sortera tvätten?


Olika kläder har olika behov och tvätten bör sorteras i enlighet med dessa. Det bästa sättet att tvätta färgade kläder är att sortera dem efter just färg, starka färger, mörka färger och ljusa färger.


Vi rekommenderar också att du sorterar efter typ (arbetskläder mot mer känsliga kläder) eller temperatur (varm mot kyla). Följ tvättsymbolerna och tvättinstruktionerna noggrant, de har utformats för att hålla kläderna i bästa form och samtidigt inte pressa miljön alltför hårt.


Viktigt! Se till att kläderna inte skadar varandra i maskinen, töm fickor, vänd ut och in på känsliga material, stäng blixtlås och se till att inte tvätta nya färgade kläder för första gången tillsammans med ljusa färger.



Hur tvättar jag?


Att tvätta en ensam t-shirt är slöseri med både vatten och energi. Så om det inte är ett nödläge, vänta tills du har tillräckligt för att fylla en lagom full maskin. Men vänta inte för länge, eftersom du inte vill överfylla din maskin. Tunga laster orsakar friktion som sliter ut kläderna snabbare och kan också leda till att kläderna tvättas dåligt.


Tack vare moderna tvättmaskiner och tvättmedel behöver du inte längre koka din tvätt. En lägre temperatur får jobbet gjort, samtidigt som du skonar både plagget och miljön. Vi säger inte att allt ska tvättas vid 30°C (kallt), t.ex. underkläder, strumpor och plagg som bärs nära kroppen kan behöva högre värme. Följ alltid våra tvättråd och tvättsymboler som kommer med varje plagg.



Vilket tvättmedel ska jag välja?


Välj ett miljövänligt tvättmedel och använd inte för mycket av det – överdosering kommer inte att göra dina kläder renare. Använd inte blekmedel då det innehåller starka ämnen som sliter på kläderna. Prova att tvätta dina vita plagg med en blandning av lite ättika och en skvätt citronjuice för att återställa krispigheten och ta hand om miljön.


Kan jag använda sköljmedel?


Sköljmedel eller mjukmedel som det också kallas är populära och kan vara antistatiska för att minska insamlingen av ludd på mörka kläder, ger en härlig doft och göra dina kläder mjukare. Men var medvetna om att kemiska mjukgörare kan skada både kläder och miljö. Den skadar fibrerna i dina kläder (framförallt stretch material) som gör att slitage uppstår lättare och färger försvinner snabbare.


Testa några matskedar ättika i sköljmedelfacket nästa gång du tvättar – det har en naturligt mjukgörande effekt och är snäll mot miljön.



Kan jag torktumla mina kläder?


Att skippa torktumlaren är förmodligen det viktigaste valet både när det gäller att göra miljön en tjänst och att ge dina plagg ett långt liv. Alla kläder och material tål inte värmen i en torktumlare och kan orsaka att fibrerna i dina kläder förstörs och slits ut mycket fortare än vad de ska.


Lufttorkning är alltid det bästa alternativet, och frisk luft är den bästa doften dessutom. Men se till att torka tvätten omedelbart och lämna inte våta kläder i maskinen eftersom den kommer att skrynkla och eventuellt orsaka mögel.


För vissa plagg, som dunjackor är dock torktumling nödvändigt för att torka dunet och återfå den värmande egenskapen hos plagget. Är det svårt att veta vilket plagg som tål värmen och inte så följ våra tvättråd och tvättsymboler som kommer med varje plagg.



Ska jag ånga eller stryka?


Beroende på tygets egenskaper kan vissa tyger vara mer benägna att töja på sig och andra krympa eller skrynkla. Om det behövs rekommenderar vi ånga före strykning, eftersom det är mjukare för tygfibrerna.


De flesta kläder behöver inte strykas om man försiktigt skakar eller sträcker ut dem när de kommer ut ur tvättmaskinen och hänger eller lägger kläderna för att torka. Om tvättmaskinen har en funktion som kallas ”Skrynkel-reducering” kommer det också att bidra till att förhindra att plaggen skrynklar, alternativt kan du alltid minska centrifugeringen (kläderna kommer att komma ut mer våta).


Om plagget behöver strykas använd en välstoppad strykbräda och stryk om möjligt på avigsidan. Ömtåliga tyger ska alltid strykas på avigsidan vid låg temperatur gärna med en pressduk, till exempel ett rent örngott. För vissa tyger, exempelvis ylle, bör du stryka med ånga eller pressa försiktigt med en lätt fuktad trasa. När bomull och linne stryks rekommenderar vi att spraya med vatten innan eller använda ånginställningen på järnet – att ge bomullen eller linnet lite fukt innan du stryker gör fibrerna mjukare och lättare att få släta.



Hur förvarar jag mina kläder?


Vi rekommenderar att du förvarar de flesta plagg vikta då galgen kan förstöra plaggets form, sträcka ut fibrer och slita på sömmar. Som en tumregel är det blusar, kavajer och skjortor som ska hänga för ett bättre resultat, men tänk på att knäppa plaggets alla knappar så att det håller formen på galgen. Undvik att hänga upp fuktiga eller blöta kläder på trägalgar. Träet kan färga av sig om det är obehandlat.


Kan jag laga och sy mina kläder?


En skjorta som saknar en knapp. En jacka med trasig dragkedja. Ett par utslitna jeans som kan göras om till shorts. När saker går sönder eller slits ut försöker vi alltid reparera eller sy om istället för att kasta. De flesta saker kan fixas om du är lite händig eller med hjälp av en sömmerska, och på så sätt förlänger vi plaggets livslängd samtidigt som vi håller nere klädförbrukningen.


Behöver du reservdelar till dina Boomerang-plagg? Kontakta vår kundtjänst så skickar vi det du behöver.




Kan jag lämna in mina gamla kläder?


Boomerangeffekten är vårt namn på plagg som burits, älskats och sedan fått nytt liv! Ett initiativ som vi drog igång redan 2008 för att säkerställa återbruk och återvinning av Boomerangs produkter.


Du skickar helt enkelt tillbaka ditt använda Boomerang-plagg till oss (det går fint att använda retursedeln som du får när du har handlat online) och som tack får du 10% på ditt nästa köp.